Užgavėnių šėlionės Sodeliuose

Linksma ir triukšminga Užgavėnių diena buvo Sodeliuose.

Antradienio popietę į Užgavėnes Sodeliuose, paskutinę mėsėdžio dieną, rinkosi sodeliečiai ir aplinkinių kaimų gyventojai.

Visus susirinkusius pasveikino renginio vedėja ragana (bendruomenės pirmininkė), kuri linkėjo geros šventinės nuotaikos ir paskelbė Užgavėnių olimpiadą. Ar esame pasirengę pavasarį sutikti, tikrinomės įvairiomis sportinėmis rungtimis: keturviečių slidžių, virvės traukimo, grumtinėse maišais, blynų ir riestainių mėtimo. Kaladės mėtimo rungtyje buvo išrinktas stipriausias bendruomenės vyras, juo tapo toliausiai kaladę nusviedęs Saulius.

Kokios Užgavėnės be Lašininio ir Kanapinio? Kai prasidėjo jų dvikovos, susirinkusieji labiau jaudinosi, nei per geras krepšinio varžybas. Ir kai Kanapinis nugalėjo Lašininį, šis liko gulėti paslikas.

O kad linksmybių netruktų, visus linksmino Tiltagalių kultūros centro meno mėgėjai, atlikdami nuotaikingą Užgavėnių programą. Ir kokių tik nebuvo persirengėlių, kaukių! Čigonės ir žydukai, giltinės, velniukai ir įvairios, įvairios kitos kaukės.

Uždegus laužą, pagal tradiciją buvo sudeginta Morė, šūksniais išvyta žiema. Skirstytis dar ilgai niekas nenorėjo: šildėsi karšta arbata, visi ragavo Užgavėnių kūgelį, valgė blynus, dainavo dainas, kalbėjosi ir šoko. Nuo trečiadienio prasidėjo ilgas, rimtas ir liesas gavėnios metas.

Kaip stipriai ir ar nuoširdžiai žiemą sodeliečiai varė – parodys tik laikas.