Sodelių kaimo bendruomenė konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2013“ užėmė 3 vietą

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos kartu su Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga 2013 metais toliau tęsė tradiciniu tapusį konkursą „Eismo saugumas bendruomenėse“. Ketvirtus metus skaičiuojančio konkurso pagrindinis tikslas – šviesti bendruomenių narius saugaus eismo klausimais siekiant mažinti nukentėjusiųjų keliuose skaičių. Buvo siekiama skatinti bendruomeniečius saugiai elgtis kelyje, viešinti informaciją apie bendruomenėse vykdomą saugaus eismo veiklą, išaiškinti aktyviausias, saugaus eismo srityje kūrybingiausias bendruomenes.

Konkursu buvo siekiama atkreipti bendruomenių dėmesį į saugaus eismo svarbą ir skatinti jas įgyvendinti įvairias švietėjiškas priemones. Aktyvios bendruomenės visuomet buvo nepakančios saugaus eismo pažeidėjams, pasinaudodamos kasdieniu bendravimu su kaimynais, greta esančiais žmonėmis, mokykliniu jaunimu, jos skatino ir skatina pėsčiuosius, dviratininkus ir vadeliotojus naudoti atšvaitus, žibintus, kitas saugos priemones su šviesą atspindinčiais elementais. Kelių direkcija pasirūpino, kad bendruomenių renginiuose nepristigtų saugaus eismo priemonių – atšvaitų, liemenių, spaudinių saugaus eismo temomis.

Šiemet konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2013“ pavienių bendruomenių  5 – oje grupėje dalyvavusi  Panevėžio rajono Sodelių kaimo bendruomenė, ir  pavienių bendruomenių  4 – oje grupėje dalyvavusi Panevėžio rajono gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“   užėmė 3 vietas. 

Sausio 29d. į Babtų sodininkystės ir daržininkystės instituto salę susirinkusius konkurso „Eismo saugumas bendruomenėse 2013“ nugalėtojus ir aktyviausiai jame dalyvavusių bendruomenių atstovus pasveikino susisiekimo Lietuvos respublikos susisiekimo viceministras Vladislav Kondratovič, Lietuvos kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos direktorius Skirmantas Skrinskas.

„Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos“ atstovė Sigita Grigaliūnienė pristatė „Atšvaitų nešiojimo kelyje stebėsenos analizę“. Stebėta, kaip Kauno apskrityje eismo dalyviai nešioja atšvaitus, neturintiems buvo dovanojami. Stebėsena parodė, kad: daugiau atšvaitų nešiojama ryte-nei vakare, pavyzdingesni yra vaikai- nei suaugusieji, dažniau atšvaitus dėvi važiuojantys dviračiais – nei pėstieji.

Konkurso eigą ir rezultatus renginyje apžvelgęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vyriausiasis specialistas Viktoras Kuznecovas sakė, kad: „Į kvietimą dalyvauti konkurse atsiliepė 129 įvairios visuomeninės organizacijos: bendruomenių sąjungos, vietos veiklos grupės, bendruomenių centrai, klubai, direkcijos, draugijos, pavienės miestų ir kaimų bendruomenės iš įvairių šalies regionų. Apmaudoka, kad tik 91 iš jų „finišavo“ – likusios dėl įvairių priežasčių pasitraukė iš konkurso. Bendruomenės, įgyvendindamos saugaus eismo projektus, 2013 metais surengė 255 įvairius renginius (šventes, koncertus, varžytuves, paskaitas, pėsčiųjų ir dviratininkų žygius, įvairias kitas saugaus eismo akcijas). Kai kurie iš jų sutraukdavo gausias eismo dalyvių minias, apimančias įvairių socialinių sluoksnių, amžiaus, socialinės atskirties grupių (neįgaliųjų, vienišų ar rizikos grupėms priskiriamų žmonių ir pan.) bendruomeniečius.“

Renginio metu Geriausiai konkurse pasirodžiusioms bendruomenėms įteikti prizai ir padėkos raštai.  

Ir ankstesniais metais, ir šį kartą Lietuvos bendruomenių atstovai ragina tęsti pradėtą saugaus eismo darbą, kuris padeda keisti žmonių sąmonę, ugdo jų pilietiškumą, skatina prisidėti prie prasmingų renginių gyvenamosiose vietovėse.

 

Numatyta šį konkursą tęsti ir šiais metais.