Eismo saugumo renginys "Aš saugus"

Nelaimės gatvėse ir keliuose yra didžiulis pavojus žmonių gyvybei ir sveikatai.
Panevėžio rajono Sodelių kaimo bendruomenė dalyvauja Lietuvos Kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos ir Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos organizuojamame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2013“.
Birželio 21d. Sodelių ir aplinkinių kaimų gyventojai, seni ir maži, skubėjo į eismo saugumo renginį „Aš saugus“, kuris prasidėjo vaikų vaidinimu ,,kaip Sieksnis ėjo į mokyklą ir nenuėjo, nes nežinojo kelių eismo taisyklių“. Kad būtume saugūs kelyje eismo taisykles žinoti reikia ne vien Sieksniui, bet ir visiems eismo dalyviams.
Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos būrio prevencijos grupės specialistė Danguolė Urbonienė, atvykusi į šventę, Sodelių kaimo bendruomenės nariams: vaikams, jaunimui ir svečiams priminė pagrindines pėsčiųjų, keleivių ir dviratininkų eismo taisykles. Minti dviračio pedalus ir jaustis visaverčiu eismo dalyviu gali ne jaunesni kaip 14 metų jaunuoliai arba vaikai nuo 12 metų, jeigu turi dviračio vairuotojo pažymėjimą. Dviratininkas iki 18 metų privalo dėvėti šalmą. Tamsiu paros metu dviratininkai ir pėstieji turi nešioti šviesą atspindinčią liemenę arba turi prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegę šviesą atspindinčius elementus. Draudžiama dviračiais važiuoti šaligatviais. Vaikams galima važinėtis tik uždarose teritorijose – kiemuose. Danguolė Urbonienė apgailestavo, kad yra daug nedrausmingų dviratininkų, kurie nesilaiko eismo taisyklių ir nukenčia. Pareigūnė vaikams parodė, kaip reikia taisyklingai nešioti dviratininko šalmą, kuris padeda išvengti rimtų traumų.
Geležių medicinos punkto bendruomenės slaugytoja, Daiva Paliukienė, susirinkusiems pasakojo apie pirmąją pagalbą ir parodė priemones, kurias būtina naudoti atsitikus nelaimei. Ragino dėvėti dviratininkams šalmus, apsaugas rankoms ir kojoms, tai priemonės, kurios mažina galimybes susižaloti.
Daugiausia dėmesio sulaukė aikštelėje organizuotos figūrinio važiavimo dviračiais varžybos, kuriose noriai dalyvavo ne tik vaikai, jaunimas, bet ir suaugę. Vyriausia varžybų dalyvė, 88 metų Marytė Burbulienė, parodė puikius vairavimo įgūdžius važiuodama elektriniu vežimėliu. Varžybų dalyviai buvo apdovanoti diplomais ir eismo saugumo dovanėlėmis.
Renginio metu vyko viktorina „Saugiai keliauju dviračiu“, visi šventės dalyviai sprendė testus, pasitikrino žinias. Mažiesiems organizuotas piešinių ant asfalto konkursas „Svajonių dviratis“, kur mažieji galėjo fantazuoti apie ateities dviračius.
Bendruomenės pirmininkė Vaida Sarapienė visus renginio dalyvius, svečius, sutiktus kaime, apdovanojo saugaus eismo priemonėmis: žaisliukais atšvaitais, juostiniais atšvaitais, atšvaitų pakabukais, rankinėmis su šviesą atspindinčia juosta. Tai Lietuvos automobilių kelių direkcijos dovanos.
Šis renginys buvo dar viena proga priminti visiems eismo dalyviams, kad kelyje mes esame ne vieni, kad savo saugumu turime rūpintis patys, o nuo to, kaip mes elgsimės kelyje priklauso svarbiausia ką mes turime - tai gyvybė. Ir gautos dovanos, ir pokalbiai saugaus eismo tema tikrai padės Sodelių ir aplinkinių kaimų gyventojams būti saugesniems ir geriau matomiems keliuose.
Organizuojant renginį „Aš saugus“ bendradarbiaujama su Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos būrio prevencijos grupe , Geležių medicinos punktu, UAB „Metiga“ (vaišino gaiviaisiais gėrimais).