Šviesos diena Sodeliuose

Sodelių kaimo bendruomenė per šventes  ne tik įžiebė Kalėdų eglutę kaimelio centre, bet rinkosi  melstis į Sodelių koplyčią, kur  paminėjo Šviesos dieną.

Po Šv. Mišių sodeliečius koplyčioje aplankė Juozo Zikaro draugovės skautai Vytaras ir Vainius,  kurie atsinešė Betliejaus taikos ugnį, kurios kiekvienas šventėje dalyvavęs galėjo prasinešti į savo namus.

Betliejaus taikos ugnies idėja kilo 1986 metais Austrijoje vykdant socialinę paramos akciją „Šviesa tamsoje“. Daugiau nei 30 metų artėjant Šv. Kalėdoms ypač pasižymėjęs vaikas iš Austrijos keliauja į Palestiną ir Betliejuje uždega žvakę, ir pargabena ją namo, o iš Austrijos ugnis pasklinda po Europą, Amerikos ir Australijos žemynus. Šių metų ugnies nešėju išrinktas Niklasas Lehneris lapkričio 28 dieną įžiebė ugnį nuo žibinto Jėzaus gimimo grotoje Betliejuje. Betliejaus taikos ugnis, Lietuvai iškilmingai buvo perduota Lenkijos - Lietuvos pasienio Slobudkos miestelio pagrindinėje mokykloje.

Nuo gruodžio 18 dienos įvairių skautiškų organizacijų atstovai dalina žvakeles su Betliejaus ugnimi įvairiausiose vietose: bažnyčiose, ligoninėse, globos namuose, kalėjimuose, mokyklose, geležinkelio stotyse, aukščiausiose šalies valdžios institucijose ir kitose organizacijose.

Akcijos tikslas - kad ugnis apkeliautų visą Lietuvą. Šiemet tarptautinės akcijos šūkiu tapo žodžiai „Taikos ugnis - vienijanti įvairovę“. Skautai dalindamiesi simboline taikos ugnimi, įsipareigoja kartu nešti šilumą, šypseną, dalintis geru žodžiu su visais, kuriems to reikia.

O kokios šventės, be Kalėdų senelio. Jis atvyko visų pasveikinti, su pilnu maišu dovanų. Kol Kalėdų Senelis klausė sakomų eilėraščių, apdalino mažuosius sodeliečius lauktuvėmis – saldžiomis dovanėlėmis, bendruomenės pirmininkė  Vaida priminė, kad Sodelių kaimo bendruomenė dalyvauja Lietuvos Kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos ir Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos organizuojamame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2018“ bei įteikė visiems saugaus eismo priemonių – atšvaitų. Kiekvienais metais tamsiu paros metu dėl neatsargumo įvyksta daug eismo įvykių, kurių metu žūva bei sužalojami žmonės. Ypač nukenčia pėstieji ir dviratininkai, nes jie tampa nematomi. Nelaimių galima išvengti, jei dviratininkai ir pėstieji segėtų atšvaitus. Atšvaitą vairuotojas pastebi iš maždaug 5 kartus didesnio atstumo, todėl gali pristabdyti mašiną ir saugiai apvažiuoti kliūtį kelyje ar netgi sustabdyti automobilį. Atšvaitas ne blizgantis papuošalas, tačiau tai pati rimčiausia saugaus eismo priemonė, kuri gali išgelbėti kiekvieno mūsų gyvybę. Norisi tikėti, kad sodeliečiai – tiek vaikai, tiek suaugusieji – ir kitais metais bus ne tik saugūs, bet ir drausmingi eismo dalyviai. O kad būtume saugūs, neužtenka tik žinoti, ką reikia daryti, bet nuolatos prisiminti ir kitiems priminti, kad visada ir visur reikia laikytis Kelių eismo taisyklių.

 

                      Kalėdų senelis, palinkėję visiems gerų, šviesių, sėkmingų ateinančių metų, išvyko pas kitus vaikučius.