Šv. Liucijos, šviesos diena Sodeliuose

Šviesos mergelės šv. Liucijos diena neatsitiktinai švenčiama gruodžio 13-tą dieną. Pagal senąjį Julijaus kalendorių ši diena sutapo su saulėgrįža.  Šv. Liucijos diena,– tinkamiausia proga pagaliau užžiebti kalėdines girliandas ir žvakes. Per šv. Liuciją buvo priimta duoti vaikams dovanų. Šios tradicijos šaknys siekia XII ar XIII amžių. Teigiama, kad tuo metu vieno Sicilijos kaimo vaikus ištiko kažkokia epidemija, ir jie apako. Tėvai vedėsi vaikus melstis prie šv. Liucijos altoriaus ir žadėjo jiems, kad grįžę iš bažnyčios mažieji ras pilnas dovanų kurpes. Pasakojama, kad taip ir nutiko – vaikai ne tik atgavo regėjimą, bet ir rado dovanų. Nuo tada ši tradicija įsigalėjo daugelyje Europos šalių.

Sodelių kaimo bendruomenė minėdama Šv. Liucijos dieną, gruodžio 17 dieną ne tik įžiebė Kalėdų eglutę, bet ir pagal daugelio Europos šalių tradiciją apdovanojo vaikus. Po Šv. Mišių sodeliečius koplyčioje aplankė Kalėdų senelis, kurį lydėjo  snieguolė. Kol Kalėdų Senelis klausė sakomų eilėraščių, apdalino mažuosius sodeliečius lauktuvėmis – saldžiomis dovanėlėmis, snieguolė Vaida priminė, kad Sodelių kaimo bendruomenė dalyvauja Lietuvos Kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos ir Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos organizuojamame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2017“ bei įteikė visiems saugaus eismo priemonių – atšvaitų.

Kiekvienais metais tamsiu paros metu dėl neatsargumo įvyksta daug eismo įvykių, kurių metu žūva bei sužalojami žmonės. Ypač nukenčia pėstieji ir dviratininkai, nes jie tampa nematomi. Nelaimių galima išvengti, jei dviratininkai ir pėstieji segėtų atšvaitus. Atšvaitą vairuotojas pastebi iš maždaug 5 kartus didesnio atstumo, todėl gali pristabdyti mašiną ir saugiai apvažiuoti kliūtį kelyje ar netgi sustabdyti automobilį. Atšvaitas ne blizgantis papuošalas, tačiau tai pati rimčiausia saugaus eismo priemonė, kuri gali išgelbėti kiekvieno mūsų gyvybę. Norisi tikėti, kad sodeliečiai – tiek vaikai, tiek suaugusieji – ir kitais metais bus ne tik saugūs, bet ir drausmingi eismo dalyviai. O kad būtume saugūs, neužtenka tik žinoti, ką reikia daryti, bet nuolatos prisiminti ir kitiems priminti, kad visada ir visur reikia laikytis Kelių eismo taisyklių.

 

Kalėdų senelis, palinkėję visiems gerų, šviesių, sėkmingų ateinančių metų, išvyko pas kitus vaikučius.